Minä yrityksenä – JMK Oy

Oletko koskaan ajatellut sinua itseäsi yrityksen muodossa? Olisitko nousukauden start-up vai konkurssikypsä pöytälaatikkoyhtiö? Tekisitkö huikeaa tulosta vai tyytyisitkö selviämään kuivin jaloin kuluvan tilikauden loppuun?

Palasin tänään filosofian tohtori Pentti Sydänmaanlakan mielenkiintoiseen julkaisuun älykkäästä itsensä johtamisesta. Teos on jo vuosia vanha mutta aihe edelleen kiinnostava ja herättelevä. Jatkuva kiire, työympäristön muutokset sekä uudistumisen edellytykset vaativat yhä enemmän itsensä johtamista. Oy Minä Ab on tapa kuvata itseä organisaationa, jonka toimitusjohtajana itse toimimme.

Oy JMK Ab

Tässä oman elämäni yrityksessä, Oy JMK Ab:ssa, on viisi osastoa. Oma henkilökohtainen visio ja tavoitteet antavat suuntaa yritykselle – eli elämälleni. Toimitusjohtajana toimii tietoisuuteni, joka koordinoi toimintoja eri osastoilla sekä osastojen välillä. Näitä kaikkia yritykseni osastoja minun pitäisi osata johtaa.

Ensimmäinen osasto on keho ja fyysinen kunto. Tämä toimii kaiken lähtökohtana, sillä ilman tätä minua ei olisi olemassa. Keho on mielen temppeli.

Toinen osasto on mieli ja psyykkinen kunto. Havaitseminen, ajattelu, muistaminen ja oppiminen tapahtuu täällä. Mielen hallinta tarkoittaa, että pystyn hallitsemaan ajatuksia, mielikuvia sekä tunteita.

Kolmas osasto on tunteet ja sosiaalinen kunto. Täällä hoidan emotionaalisia ja sosiaalisia toimintoja, ja tämä osasto varmistaa, että olen tietoinen omista tunteistani ja ymmärrän muiden tunteita. Tunneälykkyyden hallinta on tärkeää kaikessa johtamisessa.

Neljäs osasto on arvot ja henkinen kunto. Henkiset toiminnot liittyvät merkitykseen ja tarkoitukseen. Arvot ovat käyttäytymistämme ohjaavia ajatuksia ja tunteita.

Viides osasto on työ ja ammatillinen kunto. Täällä hoidetaan kaikkea tekemistä, jonka kautta liitymme ympäristöömme. Jokaisen tulisi löytää oma kutsumus, olipa työ tai tehtävät mitä tahansa.

Sijoittaisitko?

Tätä yritystä minä päivät pyöritän. Herään aamulla johtamaan eri osastoja ja viimeiseksi illalla sammutan niistä valot. Yön lataan akkuja, jotta resurssit olisivat parhaat mahdolliset heti aamunkoiton tullen. Toimitusjohtajana teen parhaani, että jokaisella osastolla on hyvä olla ja että sisäinen tiedonkulku toimii.

Itsensä johtaminen on melko veikeä aihe. Kehittyminen ja hyvinvointi ovat paitsi tilikauden mittaisia jaksoja, myös osa elämän mittaista kokonaisuutta. Palkkiona terveyttä, tasapainoa ja hyvinvointia. Ihan kohtuuhyvä sijoituskohde, eikö vain?

Lähteenä Pentti Sydänmaanlakan julkaisu Älykäs itsensä johtaminen (2006)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑