Viestintä on yrityskulttuurin ydin

Sanotaan, että yrityskulttuuri on työpaikan sydän ja sielu. Se ohjaa työntekijöiden toimintaa ja sen perustana toimivat yrityksen arvot. Kulttuuri voi olla laajalti viestitty tahtotila tai pinnan alla kupliva todellisuus.

Tyytyväiset työntekijät ovat menestyvän yrityksen ytimessä. Niin helpolta ja itsestäänselvältä kun se tässä kirjoitettuna kuulostaakin, on toteuttaminen helposti jotain ihan muuta. Arjen tulospaineessa inhimillinen ajattelu siirtyy sivuun ja ihmisten johtamisen sijaan on helpompi keskittyä asioihin ja numeroihin.

Suomen kielestä puuttuu hyvät käännökset managementille ja leadershipille. Tässä yhteydessä näiden erot kuitenkin hyvin aukeavat – kärjistettynä, kun management keskittyy asioihin ja numeroihin on leadershipin keskiössä ihmiset.

Uskon vakaasti siihen, että johtajan tärkein tehtävä on viestintä (yllätys). On vaikea saada ihmisiä tekemään haluttuja asioita ilman kunnon vuoropuhelua. On vaikea jakaa tietoa ilman keskustelua. On vaikea saada ihmiset kulkemaan haluttuun suuntaan ja kasvamaan työssään ilman viestintää. Mykkäkin voi olla johtaja, jos hän pystyy viestimään muilla keinoin.

Viestinnän tärkein työkalu on vuorovaikutus. Aika on ajanut ohi yksisuuntaisen sanelun, sillä työntekijöiden osallistaminen on menestyksen kannalta elintärkeää. Suurikin johtaja on yksin ilman tiimiä, ja tiimityö puolestaan ei onnistu ilman vuoropuhelua.

Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu, joita etenkin johtajan pitäisi käyttää samassa suhteessa. Yrityskulttuurin ytimessä on viestintä, johtajan tärkein työkalu. Kysymällä enemmän kuin sanomalla, kuuntelemalla enemmän kuin pätemällä ja rakentamalla tilaa kunnon vuoropuhelulle ollaan jo hyvällä matkalla kohti sielua, jossa kaikkien työntekijöiden on hyvä olla.

Niin helppoa mutta usein niin kovin vaikeaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑