Ihanat luovat hullut

Luova hulluus on sanapari, jossa on kaukainen negatiivinen kaiku. Sitä käytetään kuvauksena ihmisistä, jotka keksii outoja tai poikkeavia tapoja ratkaista ongelmia. Hieno taito paketoituna kurjaan kääreeseen.

Luovasta hullusta tulee mieleen satujen hassu professori, jolla on valkoinen tukka ja hajamieliset ajatukset. Omaan mieleen piirtyy kuva isästäni  – hänet tuntevat tietävät kyllä miksi.

Saku Tuominen on kirjoittanut luovuuskirjan Luova järkevyys. Osu ja upposi! Tuomisen mukaan luovuus koostuu neljästä osatekijästä: kyky nähdä, halu tehdä, vähän paremmin, paljon paremmin.

Kyky nähdä on myötäsyntyinen ihmettelyn taito. Se on meissä kaikissa sisäänrakennettuna, harmittavasti se on vain usein hukkunut johonkin aikuisuuden vakavuuden ja järkevyyden tieltä. Kangistumme tapojemme orjina ja hukkaamme tavan ratkaista ongelmia uusilla tavoilla. Siitä huolimatta tiedämme, että aina joku näkee jotain mitä muut eivät.

Halu tehdä on yksinkertaisesti tekemistä ja kokeilemista. Totuus kuitenkin on, että tekeminen on aika työlästä. Myönnä pois, usein olisi vaan helpompaa olla tekemättä. Oletko joskus jättänyt jonkin idean sanomatta ihan vain siksi, ettet joutuisi maksumieheksi – tekemään ehdottamaasi asiaa? Jos ei koskaan kokeile, ei voi koskaan onnistua.

Vähän paremmin on elämänasenne, jossa valittamisen sijaan ratkaistaan asioita ja tehdään asioita pikkasen paremmin. Yksi pieni muutos päivässä on 365 muutosta vuodessa. Pieniä arjen oivalluksia, joilla arjesta/työstä/elämästä/maailmasta tulee himpun verran parempi.

Paljon paremmin on rohkeutta yrittää ja kokeilla. Silloinkin kun muu maailma katsoo kieroon, lannistaa tai epäilee. Ja samaan aikaan he ovat kateellisia katsoessaan sivusta sen sijaan, että ottaisivat itse aktiivisen roolin.

Luovuus on ennenkaikkea päätös. ”Luova järkevyys on toimintatapa ja elämänasenne, joka korostaa uteliaisuutta, ongelmanratkaisua ja kokeilunhalua.”

Uskon luovuuden olevan yksi tehokkaimmista tavoista menestyä (työ)elämässä. Ja olisihan se aika siistiä, kun tukka valkoisena tuntisin oloni hullun sijasta ihan sairaan järkeväksi. Että oma poika katsoisi samoin kuin minä katson tänä päivänä isääni.

Luovaa, järkevää, hullua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑