Miten minusta tuli hetkessä eläjä?

Iloitsin noin vuosi sitten siitä, että pääsin jatkamaan opintoja Jyväskylän yliopistossa. Maisteriopinnot kauppakorkeakoulussa olivat jonkinmoinen toteen käynyt unelma. Nyt opintoja on takana lukuvuoden verran, joskin kevään opintopistesaldo on pyöreä nolla. Tarkoituksella.

Thaimaassa havahduin siihen, kuinka elämästäni oli muodostunut suorittamisen valtakunta. Suoritin töissä, koulussa, salilla. Suoritin aamupuuron mikrossa ja työmatkan autossa. Kuuntelin jopa äänikirjan tuplavauhtia.

Sairasta.

Ja siitä saldon pyöreä nolla. Olen kevään ajan keskittynyt tärkeämpiin asioihin. Työ ja koulu ovat toki tärkeitä valoisamman tulevaisuuden mahdollistajia mutta silti vain töitä ja vain opintoja. Kummankin merkitys on olematon jos en voi hyvin. Tämä saattaa olla viimeinen kirjoitukseni. Tämä saattaa myös olla loppuelämäni viimeinen päivä.

Siitä huolimatta opinnot odottavat suorittamistaan eivätkä työtkään tekemällä lopu. Oy Minä Ab muodostuu monesta osatekijästä, joista työ ja kehittyminen on onneksi vain yksi viidesosa. Sitä ennen on huolehdittava, että keho, mieli, sosiaalinen ja henkinen kunto ovat tasapainossa.

Muutama vinkki ajanhallintaan

Harvalla on mahdollisuutta sapattivuoteen vaan päivät ovat yhtä arjen rallia. Aikaa on rajallisesti ja silti olisi niin paljon asioita tehtävänä. Kai Vakkurin kirjassa aikaa kuvataan matkamittariajatteluna.

”Aika on resurssi ja mahdollisuus. Aika ei uudistu. Siksi aikaa ei pidä kuluttaa vaan käyttää. Elämän tunnit, viikonpäivien tunnit ja vuorokauden tunnit ovat samanpituisia ja aivan samanlaisia.”

Eli kaikki aika on täsmälleen samankaltaista. Olipa se sitten keskellä yötä, aikaisin aamulla, kahvitauon lomassa. Kun tekeminen tempaa mukaansa, aikaa alkaakin yhtäkkiä löytyä enemmän. Kun vauhti vie mukanaan, matkamittari heilahtaa kuin huomaamatta ja aika tuntuu lentävän.

Tämä mukaansatempaava flow tietysti pätee vasta sitten kun on ottanut itselleen sen ajan, jota vaikkapa itse tarvitsen opiskeluiden loppuun saattamiseen. Yksi tapa löytää aikaa on analysoida omaa ajankäyttöään ja näin löytää asiat, jotka vievät enemmän kuin antavat. Meillä saattaa helposti olla tällaisia tapoja ja niiden havaitseminen on kultakaivos ajankäytön kannalta. Puhelimeen voi ladata vaikkapa sovelluksen, joka mittaa kuinka monta tuntia käytät vuorokaudessa kännykkää. Pysäyttävää dataa.

Ajankäytön analysointi ei ole rakettitiedettä.

Selvitä nykyinen ajankäyttö, apuna voi käyttää vuorokausitaulukkoa. Kirjaa taulukkoon ajankäyttö 15min tarkkuudella muutaman päivän ajan.

Tee johtopäätökset. Merkitse taulukkoon omalla värillään ns. hyödyllinen ajankäyttö ja toisella värillä ns. tuhlattu aikaa. Laske tunnit yhteen ja vertaa lopputulosta.

Tulosten perusteella voit tehdä itsellesi ajankäytön suunnitelman.

Nipistä pieniä palasia tuhlatusta ajasta tekemiseen, joka palkitsee ja josta nautit.

Kai Vakkuri Opi tehokkaammin – opi oppimaan

Olipa aikaa tunti tai kaksi, vuosi tai kymmenen, lienee tärkeintä elää juuri tätä hetkeä. Kesä on alkanut, lämpö hellii ja tuntemattomat hymyilevät. Nautitaan auringosta ja valoisista päivistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑