Hallinnan ympyrä auttaa kanavoimaan energiaa

Olin aikoinaan myyntivalmentaja eli tehtävänäni oli coachata myyjiä tuloksellisesti ylöspäin. Auttaa ihmistä itseään löytämään keinot valmentamisen periaatteiden mukaisesti. Sen sijaan että olisimme keskityneet substanssiosaamiseen, eli tuolloin liittymiin, niiden lisäpalveluihin ja täydentäviin tuotteisiin, menimme syvemmälle ihmisen mieleen. Miten löytää sisäinen motivaatio, kuinka vahvistaa ammatillista itsevarmuutta ja ennen kaikkea: mihin kanavoida oma energia.

Kollegan kanssa valmennettiin paljon hallinnan ympyrää, joka koostuu kolmesta osasta. Ympyrän ytimestä löytyvät asiat, joihin voin itse omalla toiminnallani vaikuttaa ja päättää. Näitä ovat vaikkapa päätökset, missä syön huomisen lounaan tai mitä puen töihin päälleni. Seuraavalta alueelta löytyvät asiat, joihin voin vaikuttaa mutta joita en voi päättää. Näitä voisi olla vaikka kesäloman ajankohta tai työvuorot. Suurimmalla alueella on asiat, joihin en voi vaikuttaa ja joita en voi päättää. Sää, liikenneruuhka tai yleinen maailmantalous. Hölmöt esimerkit, mutta saat kiinni mitä ajan takaa. Suurin alue tarkoittaa myös sitä, että näitä asioita on elämässämme kaikista eniten.

 

Hallinnan ympyrän kautta on helpompi ymmärtää, miten ja mihin asioihin käyttää kallisarvoista energiaa. Liikenneruhkaan joutumista voi kirota, hakata rattia ja raivota naapuriautolle mutta mitäpä se auttaa. Yhtälailla jono seisoo vielä kohtauksen jälkeen.

Tämä ajattelumalli on jo vanha mutta ajankohtainen jälleen kun puhutaan työssä jaksamisesta ja itsensä johtamisesta. Nyt kesälomien korvalla työt helposti kasaantuvat ja monet hommat halutaan maaliin juhannukseksi. Jos stressi nostaa päätään, ota hetki itsellesi ja sijoita huolet ympyrään. Ne, jotka jäävät ulkokehälle ovat olemassa mutta vaikutusvaltasi ulkopuolella. Hyväksy asiat ja käytä energiasi lähinnä ydintä oleviin löydöksiin. Siellä piilee tasapaino sekä ymmärrys siitä, että moni asia elämässä on onneksi omissa käsissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑