Digitaalinen päiväkirja – siis mikä?

Olipa huippua saada edellisen postauksen jälkeen viesti ihanalta työkamulta, joka innostui tekstin myötä digipäiväkirjasta. Ajattelin, että ehkä joku muukin on miettinyt mistä on kyse eli tässä homma tiivistetysti ja muutama omakohtainen vinkki.

Digitaalisen päiväkirjan voi perustaa mille tahansa muistiinpanosovellukselle, joka kulkee puhelimessa, tabletissa ja/tai läppärillä. Itse valitsin muutaman kokeilun jälkeen Microsoftin Onenoten (*), jossa mulla on jo valmiiksi työmuistio, opinnot sekä oma arkielämän muistio.

Digipäiväkirjan etuna on se, että sinne voi lisätä jo valmiiksi puhelimesta löytyviä kuvia, linkkejä ja näyttökuvia sekä netistä ladattavia digitarroja (digital stickers). Lisäksi sivuja voi linkittää ristiin, jolloin tärkeä tieto on aina lähellä.

Ehkä joku vielä teettää puhelimen kuvat ja liimaa tärkeimmät perinteiseen paperipäivyriin, käy se niinkin. Mun maltti vaan ei kestä niin pitkälle, haluan valmista mieluiten heti. Usein poistan kuvan puhelimesta heti kun olen lisännyt sen päiväkirjaan. Kuvasta välittyvä tunne vahvistuu kun en törmää siihen puhelimen valokuvia selaillessa.

Käsin kirjoittaminen välittää fiiliksen vahvemmin kuin tylsä konekirjoitus. Mulla on käytössä iPad 2018 ja siinä Apple Pencil, käsin kirjoittaminen on tärkeä osa päiväkirjaa. Jos laiskotuttaa, voin kirjoittaa myös näppäimistöllä, sillä ainakin tuo Onenote löytyy aina niin puhelimesta, koneelta kuin tabletistakin.

Sitten jotain henkilökohtaista. Yleensä kirjoitan vapaasti tarinaa päivän kulusta. Lisäksi mulla on käytössä vakiokysymyspohjia (jotka alkujaan on Grid Diary nimisestä appsista). Kysymyspatteristo toimii mindmapin tavoin, eli kirjoittelen kysymysten viereen lyhyesti ajatuksia. Kysymyksiä on perheeseen ja itselleni tärkeisiin aiheisiin liittyen.

Jos aihe kiinnostaa, niin Googlesta ja Pinterestistä löytyy pilvin pimein sivustoja ja ideoita hakemalla ”digital planner” tai ”digital bullet journal”. Tuo toinen ei ole ihan perinteinen päiväkirja, mutta ihan hauska tapa pitää kirjaa tärkeistä asioista.

Päiväkirjan kirjoitaminen tekee hyvää mielelle, sillä se toimii ikään kuin henkilökohtainen terapeutti tai paras ystävä. Sille voi kertoa mitä tahansa, tyhjentää mieltä ja selvittää ajatuksia. Se ei arvostele eikä ota kantaa, sen sijaan se antaa tilaa,  vapauttaa huolia ja lieventää stressiä. Tässä muutama hyvä syy ainakin yrittää. Toivottavasti innostuit kokeilemaan.

(*) edit 2019. Onenoten kanssa tuli jossain vaiheessa synkronointiongelmia, jonka myötä siirryin Goodnotes-appiin. Uusinta versiota (5) ei ole vielä saatavilla koneelle mutta kännykässä ja padilla se kulkee mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑