Sometauolla jälleen

Kesälomani päättymisestä on vasta kaksi kuukautta vaikka tuntuu kuin siitä olisi jo ikuisuus. Töissä on käynnissä monia upeita juttuja, jotka menevät kovaa kyytiä eteenpäin. Hektinen arki tempaa mukaansa ja viikot vierivät ohi perjantaista perjantaihin. Se on mun lempipäivä – vähän kuin vuodenajoista kevät kun ihana aurinko ja lämpö on vielä edessä päin.

Vietin koko lomani ilman somekanavia ja nyt olen taas ollut viikon tauolla. Vaikka some parhaimmillaan tarjoaa seuraa ja uusia piirejä, alkaa se aika ajoin ahdistaa ihan liikaa. En vaan jaksa sitä kiiltokuvamaailmaa, minkä eri kanavat eteeni piirtää. Enkä todellakaan usko olevani yksin ajatusteni kanssa.

Olen jatkanut kesän jälkeen digipäiväkirjaa ja lainannut Ellibsistä uusia äänikirjoja. Huomaan, että en koe tarvetta kurkkia kanaviin, mikä tietysti on hyvä merkki siitä, ettei somesta ole tullut ongelmaa sentään. Iltaisin nautin hiljaisuudesta, juon teetä viltin alla ja katselen kynttilöiden liekkien lepatusta. Heiluttelen puikkoja, virkkailen tai kävelen koiran kanssa normaalia pitempiä lenkkejä. Aivan perus arkea siis, johon tuntuu olevan vähän enemmän aikaa kun puhelin pysyy pöydällä.

Pelottaa ajatella mitä ihmisen mielelle tapahtuu nopeassa nykymaailmassa. Aikuisten keskittymisongelmat on lisääntyneet, lapsista puhumattakaan. Digitalisaatio tuo todella paljon hyvää mukanaan, mutta johonkin on kadonnut tasapaino ihan normaalin arjen asioiden suhteen.

Jos ihminen on 1/3 valveillaoloajastaan (hektisen) työn parissa, 1/3 ajasta hän nukkuu ja lopun 1/3 aikaa roikkuu pääosin somessa tai ylipäätään ruudun äärellä, on kuppi nopeasti nurin. Kun samalla säilyy kuitenkin ne arjen ihan normaalit rutiinit; lapset, koti, harrastukset, ruokakaupat ja pyykinpesut, voi vaan pohtia millä ajalla ne tehdään vai tingitäänkö lopulta niistä, joilla on kokonaisuuden kannalta kaikista eniten merkitystä. Omasta itsestä ja läheisistä. Surullista.

Onneksi omaan tekemiseen voi aina vaikuttaa. Jollekin sopii sometauot ja toiselle jokin muu palauttava asia. Pääasia, että kuuntelee mieltään ja tekee niin kuin sille parasta kullakin hetkellä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑