Itsemyötätuntoa viikonloppuun

Itsemyötätunto on sangen vaikeaa hommaa. On paljon helpompaa sättiä, vaatia ja olla kriittinen kuin antaa itselle sympatiaa. Se on harmi, sillä itsemyötätunto on vain hyväksi. 

Olen aiemmin pohtinut sisäisen äänen merkitystä, joka on tavallaan ajatusten ilmentymä. Jos ajatus on sähköä aivoissa ja tunteita kehossa, on sisäinen ääni näiden sointu, joka voi olla melankolinen, iloinen tai mitä tahansa siltä väliltä. 

Itsemyötätunto on yksi lannistumattomuuden ja menestyksen keskeisistä tekijöistä. Jokainen ihminen epäonnistuu jossakin asiassa joskus ja suhtautuminen näihin tilanteisiin on ratkaisevaa tulevaisuuden kannalta. Ottaako opikseen ja kehittyy vai jääkö vellomaan ikävään tunteeseen. 

Ihana kamala kehityskeskustelu

Vuoden lopulla monella työpaikalla käydään läpi suoriutumista suhteessa asetettuihin tavoitteisiin tai vaikkapa yrityksen arvoihin. Vuosi sitten itselläni oli vähän haastava hetki ja avauduin epäonnistumisen tunteista omalle pomolle. Mieleeni on jääneet hänen sanansa.

”Vaikka sä epäonnistut jossain hommassa, ei se tee susta epäonnistunutta ihmistä.”

Niin totta. On kovin helppoa monistaa jokin kurja juttu koko elämää syleileväksi tilaksi. Itsemyötätunto on sitä, miten kohtelisi kollegaa tai ystävää. Eihän kukaan ajattelisi, että jossakin asiassa huonosti suoriutunut kaveri olisi läpeensä huono. Itsestään on paljon helpompi ajatella epärationaalisesti.

Ei silti lakaista kaikkea maton alle 

Itsemyötätunto ei tarkoita sitä, etteikö virheistään pitäisi ottaa opiksi. Tai että olisi ihan ok suoriutua tarkoituksellisesti huonosti itsemyötätunnon nimissä. Sen sijaan se tarkoittaa, että takaiskuja kohtaan suhtautuu rakentavasti ja ottaa niistä opiksi. Puhuttelee itseään nätisti ja miettii kuinka tehdä ensi kerralla eri tavalla. 

Mikä sitten on kaikkein myötätuntoisin asia, jota itselleen voi tehdä? Tutkimusten mukaan se on kiitollisuus, suuren voiman lähde, joka pakottaa pysähtymään ja tutkiskelemaan elämän positiivisia elementtejä. Sen sijaan, että odottaa viikonloppua tai joululomaa, koittaakin löytää maanantain parhaat puolet.

Moni havahtuu näihin asioihin vasta negatiivisen kuilun partaalla, esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden hetkellä. Niin kliseistä kuin se onkin, on meidän omissa käsissämme kuinka asioihin suhtautuu ja kuinka suurta itsemyötätuntoa omaa itseään kohtaan tuntee. 

Myötätuntoista viikonloppua ❤️.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑