Laita jokaisen eteen not

Olin viime viikolla kahdesti puhumassa eri tiimeille somen mahdollisuuksista. Asetelma oli herkullinen kun henkilökohtainen näkemykseni on jokseenkin kriittinen aihetta kohtaan. Sanon ja sanoin sen kyllä suoraan myös valmennettavilleni.

Toisessa ryhmässä oli selvästi somekriittisempi yleisö. Olin kerännyt materiaaliin mahdollisimman käytännönläheisiä vinkkejä, aina tunnistettavista profiilikuvista postaustahtiin ja itsensätutkiskelun työkaluihin. Ajattelin, että näin jokainen kuulija saisi hyödyllisiä viemisiä ja voisi poimia talteen juuri itseä kiinnostavat vinkit.

On mukava jutella sellaiselle yleisölle, joka on edes osittain vastaanottavainen viestillesi. Toki se on myös esiintyjästä kiinni miten hyvin onnistuu vakuuttamaan kuulijansa. Tämä ryhmä oli jakautunut, oli niitä joita kiinnosti ja niitä, jotka eivät olleet lainkaan innostuneita aiheesta.

Eikä siinä mitään, ei kaikesta tarvitsekaan olla. Oli erityisen ilahduttavaa, että kriittisistä näkemyksistä huolimatta yhteinen aikamme sujui hyvällä fiiliksellä, hymyt olivat herkässä ja tila täyttyi naurunremakasta.

Puolitoistatuntisen mieleenpainuvin hetki oli esityksen keskivaiheilla kun kävin jälleen läpi erästä vinkkislideä, jossa oli listattuna erilaisia toimenpiteitä. Eräs kuulija tokaisi, että ”muuten hyvä, mutta jokaisen kohdan eteen voisi laittaa not, eli älä tee”.

Hetken hiljaisuus. Esiintyjän ymmärtävä hymy, yleisön naurua.

Jos olisin ollut pitämässä elämäni ensimmäistä valmennusta, olisin varmasti hätkähtänyt. Nyt kun erilaisia esiintymisiä on takana jo runsaasti, eivät risteävätkään mielipiteet enää jännitä vaan sen sijaan niistä osaa olla kiitollinen.

On nimittäin jopa tylsää puhua nyökyttelevälle yleisölle, jota on vaikea lukea. Nyökyttelyhän voi johtua siitä, että he ovat kanssani samaa mieltä tai siitä, että he eivät jaksa keskittyä mutta esittävät kiinnostunutta. Sen sijaan mielipiteet, puolesta tai vastaan, ovat esiintyjälle merkki siitä, että aihe herättää ajatuksia. Ja juuri siksi näitä pidetään, herättääkseen uusia näkökulmia – puolesta tai vastaan.

Jos aihe kiinnostaa, voit ladata somevinkkejä sisältävän esityksen täältä. Kyseinen setti on tehty kun olin johtajia somevalmentamassa mutta vinkit käyvät niin asiantuntijalle kuin pomollekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑