Vastuullisuus

Vastuullisuudesta puhutaan useassa eri yhteydessä. Esimerkiksi ihmisten suhteessa ympäristöhaasteiden syntyyn ja ratkaisuihin. Varmaan jokainen alleviivaa, että on tärkeää toimia yleisesti vastuullisesti.

Vastuullisuus pohjaa substantiiviin vastuu. Google määrittelee vastuun seuraavasti: … merkitsee oikeustieteellisenä käsitteenä erityistä velvollisuutta, joka henkilölle aiheutuu hänen tekemisensä tai tekemättä jäämisensä vuoksi. Yleisten oikeusperiaatteiden mukaan jokainen on vastuussa eli korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta.

Vastuu tarkoittaa velvollisuutta vastata jostakin asiasta, henkilöstä, toiminnasta, teosta tms.

Vastuullinen toiminta on siis sitä, että kantaa toimintansa seuraukset, niin hyvässä kuin pahassakin. Suurin osa vanhemmista kantaa ilolla vastuuta omasta lapsestaan. Se on kunnia, jota kaikki eivät saa. Ei ole itsestään selvää, että saisi vastata mistään muusta kuin itsestään, joka sekin on vastuullisuudessa ensiarvoisen tärkeää. Liian paljon näkee ihmisiä, jotka ovat ulkoistaneet oman hyvinvointinsa, pahimmillaan jopa koko elämänsä.

Kotona olen vastuussa monesta, joskus pienemmästä ja toisinaan isommasta asiasta. Väittäisin, että monet meidän perheen kotityöt ovat vastuullani. Vastapainona en koe olevani vastuussa vaikkapa meidän auton huoltotoimenpiteistä. Vastuu ei silti tarkoita sitä, että vastuunkantajan kuuluisi tehdä kaikki vastuualueelle kuuluvat työt yksin. Meillä imuriin tarttuu jokainen perheenjäsen, auton huollon hoitaa korjaamo.

Voiko vastuun määrää mitata? Voiko olla vain vähän vastuussa jostain? Töissä jokainen on vastuussa omista tehtävistään ja esimies tiimeistään. Omista tekemisistään ei voi olla vain osittain vastuussa, mutta muiden tekemisestä voi. Johtaja on vastuussa firmansa mutta ei yksittäisten työntekijöidensä tekemisistä vaikka yhden henkilön toimet voivatkin vaikuttaa koko yrityksen toimintaan.

Vastuu määrittelee taakan, jota kukin kantaa. On siis joku, joka ottaa asian harteilleen ja jonka puoleen voi viime kädessä kääntyä. Voiko vastuussa olla asiasta, jota ei omista tai johon ei ole vaikutusvaltaa? Jos kaikki päätökset sinun vastuualueesta tehdään muualla, mikä se sellainen vastuu on? Näennäinen, epätosi, illuusio. Luojan kiitos en ole vastuussa vaikkapa kunnan budjetista, enhän ole kunnallispolitiikassa millään tavalla edes mukana. Okei, vähän kärjistetty esimerkki.

Vastuu on helppo sysätä toisaalle. Jos menee hyvin, vastuunkantajia löytyy yleensä mukavasti. Huonosti mennessä vastuu lipeää helposti käsistä kuin saippua suihkussa.

Monta kysymystä yhden asian äärellä. Vastuu on mielenkiintoinen ilmiö. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑