Somen tykkäyksistä

Tykkäätkö oikeasti vai onko ”like” enemmänkin lukukuittaus?

Olen viime aikoina käynyt mielenkiintoista keskustelua 9-vuotiaani kanssa sometykkäyksistä. Hänen käyttämänsä somekanava on TikTok (koska muualle en häntä päästä ja Whatsappia & Youtubea en someksi niinkään laske). TikTokiin sitten tehdäänkin päivittäin videoita hänelle tärkeistä asioista. Yleensä ne pitävät sisällään kavereiden kanssa touhuamista tai trampalla temppuilua.

Olen kovasti yrittänyt kääntää hänen ajatuksiaan siihen suuntaan, että tykkäyksillä ei olisi merkitystä. Ettei hän tekisi sisältöä vain siksi, että joku tykkäisi. Koskaan kaikki eivät tykkää kuitenkaan ja tietyt ihmiset (kuten äiti) tykkää aina. Ei se ole kiinni kiinnostavuudesta eikä sisällön laadusta vaan ihan jostain muusta. Usein oikean elämän suhteet vaikuttavat taustalla vahvasti.

Kerroin hänelle, että Instagramin kehityksessä on nostettu pöydälle tykkäysten poistaminen. Tai ainakin niiden esittäminen julkisesti. Omasta mielestäni tämä on loistava suunta! Niin paljon kurjuutta, vertailua, riittämättömyyden tunnetta ne saava nuorissa aikaan. Jättäisin kiljuen kaikki tykkäykset hetimiten pois.

Tähdestä sydämeen

Muistatko aikaa, kun Twitterin sydän oli tähti? Se oli merkki siitä, että olit huomioinut viestin ja tavallaan kuittasit sen luetuksi, ehkä tykkäsit ainakin jonkin verran viestin sisällöstäkin. Kun tähti vuoden 2015 lopulla sammui ja tilalle tuotiin sydän, muuttuiko käyttötavat? Onko sydän henkilökohtaisempi ja vaikuttavampi, jonka myötä kynnys sen ilmaisemiseen on samalla suurempi?

Itse käytän aika usein likeä tai sydäntä, kanavasta riippuen, lukukuittauksen muodossa. Haluan reagoida ja näyttää, että olen nähnyt kyseisen postauksen. Jos olen kovasti eri mieltä tai haluan sanoa aiheesta jotain, kommentoin mutta tykkään silti.

Lapset puolestaan ajattelevat, että tykkäys on tykkäys. Aito mielipide siitä, että jokin on siistiä tai hienoa. Vaikka tekisi kuinka hienon videon ja käyttäisi aikaa sen viimeistelyyn, ei siitä välttämättä monikaan tykkää. Eikä se tietenkään tarkoita sitä, etteikö sisältö olisi voinut olla upea, ehkä verkosto on vain liian pieni tai postausajankohta huono.

Suuri pelkoni on, että poika tekee jotain hölmöä saadakseen siitä hienon videon. Kiipeää katolle tai kallion kielekkeelle. Tavoitteena saada tykkäyksiä mutta päätyen sairaalaan tai vielä pahempaa. Tai että unohtaa elää aidosti, pysähtyä hetkeen ja nauttimaan kavereiden kanssa kun mielen valtaavat viidentoista sekunnin videot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑