Talouden tasapaino tuo hyvinvointia

Nykyään mediassa ja somessa puhutaan melko paljon rahasta ja se on ehdottoman hyvä juttu. En nimittäin muista, että nuoruudessani raha olisi päätynyt puheenaiheisiin tai että olisi käyty keskusteluja vaikkapa opinnoista taloudelliselta näkökulmalta. Itsellä kävi hyvä tuuri, että halusin opiskella ja hankkia hyvän ammatin. Onnea on ollut elämässä mukana.

Kotona kerromme pojalle avoimesti erilaisista ammateista, niiden vaikutuksesta tulevaisuuden talouteen sekä vaatimuksista, jotta kyseiseen työhön ylipäätänsä pääsee. On puhuttu palkan suuruudesta sekä siitä, mitä milläkin kuukausittaisella rahamäärällä saa. Meillä on hyvä tilanne, kun perheessä on sekä yrittäjä että palkkatyöläinen niin lapsi näkee molemmista parhaat asiat sekä kääntöpuolet.

Muutama vuosi sitten aloin tosissasi miettiä eläkeikää ja varautua siihen taloudellisesti. Sijoitan joka kuukausi rahastoon ja ostelen aina silloin tällöin osakkeita. En todellakaan ole kovin rationaalinen sijoittaja, mutta ajattelen, että kaikki mitä tulevaisuuteen panostan, on varmasti kotiinpäin. Totta kai tiedän riskit mutta myös mahdollisuudet. Olen valmis häviämään sijoittamani summan, ja ajattelen, että yhtä hyvin voisin shoppailla rahamäärän kuukausittain.

Yritän olla järkevä rahan käyttäjä myös arjessa. Olla ostamatta turhuuksia, laittaa jonkin verran sukanvarteen (eli sijoittaa) mutta samalla elää kivaa elämää. En halua omaehtoisesti vetää taloutta liian tiukalle vaan löytää tasapaino järjen ja huvin välille.

Tärkeässä roolissa arjen rahatasapainossa on budjetointi. Siirrän rahaa eri tileille eri tarkoituksiin, kuten arkeen, eläimille tai reissuille ja lomailulle. Haluan olla varautunut isompiin menoihin, esimerkiksi yllättävään eläinlääkärikäyntiin tai kodinkoneen hajoamiseen. Lomalla on kiva törsäillä arkea enemmän ja siihenkin voi ennakolta varautua.

En ole asiantuntija aiheessa enkä todellakaan kummoinen taloustaituri. Aiheesta löytyy paljon hyviä kirjoja ja podcasteja, kannattaa googletella. Sen kuitenkin tiedän, että pienilläkin kulutuksen muutoksilla voi varautua yllättäviin menoihin, säästää lähes huomaamatta ja näin pienentää stressitasoaan kummasti. Maalaisjärki on tässä hommassa hyvä kompassi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑