ChatGPT bloggaajan apurina?

Onko olemassa vielä joku, joka ei olisi kuullut ChatGPT:stä? Kyseessä on OpenAI:n marraskuussa 2022 lanseeraama chatbot, joka toimii yllättävän nokkelasti myös suomen kielellä. Etelä-Suomen Sanomissa julkaistiin tänään artikkeli siitä, kuinka tekoälysovelluksia voidaan hyödyntää kouluissa.

Onko tekoälystä bloggaajan apuriksi vai onko parempi keskittää tuotokset pään ja näppäimistön väliin?

Olen testaillut sovellusta vain pari kertaa. Ensikokemukseni chatbotista oli jotain yllättyneen ja huvittuneen väliltä. Taidettiin eräässä työpalaverissa viihdyttää itseämme ja haimme tekoälyltä vastauksia agendalla pyöriviin kysymyksiin. Huvittavaa oli lähinnä nopeus, jolla botti suolti ihan ymmärrettävää ja loogista tekstiä. Yllättävää puolestaan se, kuinka älykästä ja virheetöntä se oli.

Kysyin ChatGPT:ltä itseltään, voiko se auttaa bloggaajaa. Sain vastaukseksi seuraavaa: ”Kyllä, ChatGPT voi auttaa blogitekstin kirjoittamisessa esimerkiksi antamalla esitystapoja, suuntaviivoja ja vinkkejä sisällön luomiseen ja muotoiluun. Kysy tarkemmin, niin voin auttaa sinua paremmin.”

Pyysin vielä tarkennusta siitä, mistä aiheesta kannattaa blogata. ”Aiheen valinnassa kannattaa pohtia omaa asiantuntemusta ja kiinnostuksen kohteita, sekä mikä aihe on ajankohtaista ja kiinnostavaa lukijoille. Voit myös tutkia, mikä on suosittua ja tarpeellista verkossa ja mikä puuttuu vielä julkaisematta. Tärkeintä on löytää aihe, josta on innostunut ja josta voi kirjoittaa aidosti.”

Niin, tuo aitous lienee sellainen, jota massabotti ei voi tarjota. Eli vaikka tekoälyä hyödyntäisikin raamien hahmotteluun, on omalle ajattelulle ja aitoudelle paikkansa. Niitä tekoäly ei ainakaan vielä voi korvata.

Vielä yksi kysymys tekoälylle: millainen on hyvä blogiteksti?

”Hyvä blogiteksti on:

  1. Kiinnostava: aihe on merkityksellinen ja herättää lukijassa uteliaisuuden.
  2. Luettava: teksti on jäsennelty ja helppolukuinen, ja käyttää selkeää kieltä.
  3. Asiantunteva: tekstissä on hyödynnettävää tietoa ja vinkkejä.
  4. Henkilökohtainen: tekstissä on henkilökohtaista otetta ja näkökulmaa.
  5. Optimoitu hakukoneille: tekstissä on hakusanoja ja on optimoitu hakukoneiden toimintaa varten.

Muista, että hyvä blogiteksti on ennen kaikkea lukijalähtöinen ja tarjoaa heille arvoa ja hyötyä.”

Melko fiksusti se osaa opastaa kirjoittajaa. Se tuntee hyvän blogitekstin anatomian ja voi olla avuksi tekstin hahmotteluvaiheessa. Henkilökohtaisuutta se ei onneksi osaa tuoda, ja siitähän hyvän blogitekstin usein tunnistaa. Maailman mahtuu kyllä asiaa mutta ilmaisutyyli erottaa ne toisistaan.

Lopuksi en malttanut olla kysymättä, voiko ChatGPT korvata ihmisen. Siinä vaiheessa sivulle tuli error – oliko syynä kysymyksen arkaluonteisuus vai mikä, se jäi selvittämättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: