Joskus keskustelukumppani on teflon đŸ„±

Vuorovaikutustaidot eivÀt rajoitu vain muutoksen työkaluksi vaan niitÀ tarvitaan kaikessa, lÀpi elÀmÀn. Kuuntelu, argumentointi ja reagointi ovat keskusteluissa arvokkaimmat.

MielestĂ€ni tĂ€rkein nĂ€istĂ€ on aktiivinen kuuntelu ja aito lĂ€snĂ€olo. On eri asia kuulla ja kuunnella. Kuuntelemista kannattaa tehdĂ€ nĂ€kyvĂ€ksi reagoimalla eri tavoin, tĂ€stĂ€ lisÀÀ jĂ€ljempĂ€nĂ€. Mark Twain on joskus todennut, ettĂ€ ”meillĂ€ on kaksi korvaa ja yksi suu: kĂ€ytĂ€ niitĂ€ samassa suhteessa”. Erinomainen ohjenuora kaikkeen vuorovaikutukseen.

Argumentoinnin taito, mehevÀ osa vuorovaikutusta. Keskiviikon vaalitentissÀ olin haltioitunut esimerkiksi Annika Saarikon vastauksista. SelkeitÀ ja hyvin perusteltuja. NiistÀ kÀvi ilmi asiantuntevuus ja intohimo. Intohimoa tosin voi osoittaa monin eri tavoin, kuten puhumalla vastapuolen pÀÀlle. Myös tÀstÀ nÀhtiin lopputulema, ei kunnioittavaa eikÀ etenkÀÀn hyvÀÀ kÀytöstÀ.

Reagointi, lempiaiheeni. Joskus toinen osapuoli on kuin teflonpannu – mikÀÀn ei tartu kiinni. Pahimmillaan toinen osapuoli ei katso kohti, saatikka silmiin. Katsekontakti ei ole kaikille helppoa mutta ehdottoman tĂ€rkeÀÀ varsinkin keskustelussa. NyökkÀÀmĂ€llĂ€, toistamalla ja kysymĂ€llĂ€ osoittaa kiinnostusta toista kohtaan. Joskus pienikin ÀÀnnĂ€hdys tai ele voi olla tĂ€rkeĂ€. Peilisolut reagoivat toisen liikkeisiin, ilmeisiin ja eleisiin. Niiden tehtĂ€vĂ€ on jĂ€ljitellĂ€ sitĂ€, mitĂ€ toinen tekee ja miltĂ€ se tuntuu. NiitĂ€ kutsutaan myös nimellĂ€ empatianeuronit. Empatia rikastuttaa keskustelua.

MitÀ sitten tehdÀ kun vastassa on teflon. EnsinnÀkin kÀytökseen voi olla monia syitÀ. Keskustelukumppanin puutteelliset vuorovaikutustaidot tai totaalinen kiinnostamattomuus osapuolta tai tÀmÀn asiaa kohtaan. Voi olla tilanne, ettÀ lapsuuden kodissa ei ole keskusteltu, joten on mahdotonta olettaa, ettÀ vuorovaikutustaidot olisivat kehittyneet. TyöelÀmÀssÀ taitoa on ehkÀ tarvinnut korkeintaan kahvitauolla. On siis ymmÀrrettÀvÀÀ, ettÀ toisilla keskustelutaidot voivat olla kaikin tavoin alkeelliset. Olipa syy mikÀ tahansa, teflon nostaa helposti esiin mitÀttömyyden sekÀ riittÀmÀttömyyden tunteita.

Pahimmillaan tilanteessa vetÀÀ herneet syvÀlle nenÀÀn ja kiehuu hiljaa mielessÀÀn. On kuitenkin hyvÀ muistaa, ettÀ vuorovaikutus on aina enemmÀn kuin osiensa summa. Toisen kÀytökseen ja vuorovaikutustaitoihin on vaikeampi vaikuttaa. SitÀ voi toki yrittÀÀ mutta lopputulema riippuu monesta eri tekijÀstÀ ja riskit leimahtamiseen ovat isot.

Turvallisinta on keskittyÀ omaan suhtautumiseen. HyvÀksyÀ, yrittÀÀ ymmÀrtÀÀ toisen kÀytöstÀ ja löytÀÀ tilanteesta positiivinen kulma. Voi hyvin olla, ettÀ teflon kuuntelee ja ymmÀrtÀÀ vaikkei reagoi. Sen ominaisuuksiin nyt vaan kuuluu, ettÀ paistaa hyvin eikÀ mikÀÀn pala pohjaan. 

Vastaa

TÀytÀ tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisÀÀn:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissĂ€. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttÀ palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑